Maxelants homeIt ain't necessarily so
(Persbericht, 27 januari 2007)

Het Kunstenaarsinitiatief “Kunst in de Kop” heeft tijdelijk de beschikking over een prachtige locatie voor het organiseren van tentoonstellingen: het oude ANWB-kantoor naast de Oosterpoort te Groningen.
Vanaf 11 mei wordt daar een tentoonstelling gehouden van werk van Maxelant, in 2003 afgestudeerd als beeldend kunstenaar aan Academie Minerva.
Toen zij voor deze tentoonstelling werd gevraagd, hoefde zij niet lang na te denken. Het was voor haar een uitgelezen kans haar grotere werk en haar installaties bij elkaar te zien.

Maxelant geeft in haar werk commentaar op verschijnselen in de maatschappij, en zet vraagtekens bij algemeen aanvaarde opvattingen.
Als materiaal gebruikt zij vaak voorwerpen die al een hele geschiedenis hebben; bij het hergebruiken ervan speelt die op de achtergrond mee.
Als symbool voor haar manier van werken ziet zij de Band van Möbius. Dat is een ring die niet gewoon gesloten is, maar met een draai er in. Daardoor is er geen binnen- en geen buitenkant meer. Waarheid en fictie, bedoeling en praktijk, zij vloeien ongemerkt in elkaar over, zoals ook teksten op de ene kant van een dergelijke ring doorlopen op de andere kant, tot in het oneindige.
Er zal een groot aantal “moebiussen” te zien zijn: onder andere een “Hommage à Escher”, inderdaad met mieren, en een hele grote van polycarbonaat, met een doorsnede van 4 meter.

In 2004 maakte zij “A Teacher’s Life”, een ‘zelfportret als leraar’, een installatie van twaalf meter lengte, die tot het plafond reikt. Ook “Causa Finita”, bestaande uit banden van mondelinge examens en luistertoetsen Engels, herinnert aan de jaren dat zij les gaf aan een middelbare school. Op een paar werken zijn engelse gedichten te lezen. Geborduurd op onderdelen van installaties, maken zij er een wezenlijk bestanddeel van uit ( vertaling aanwezig…).
Van Maxelants ‘Vrouwen’ zullen in ieder geval “Urban Artemis” en “Das ewig Weibliche” te zien zijn. Artemis , godin van de jacht, kan in de stad niet op herten jagen. Drieduizend jaar geleden ging zij in het oude Griekenland op jacht, gekleed in hertevellen. Nu zij op het grote geld jaagt, is zij gekleed in bedrijfsstropdassen.
Blauw is de kleur van de onbereikbare vrouw. In ons blijft het verlangen naar het lieflijke, het vrouwelijke.

Gedurende de expositie is Maxelant in de gallerie aan het werk.


Op de laatste dag, zondag 10 juni om 14.00 uur, geeft zij met de hulp van 30 modellen, 200 hoedobjecten en live muziek van het Trio Partners in Swing, een performance in de vorm van een “Hoedenshow”.

Kunst in de Kop presenteert "It Ain't Necessarily So",
installaties en objecten van Maxelant Harmsze,
11 mei tot en met 10 juni 2007.
Opening vrijdag 11 mei 17.00 uur door Frank Lisser
Finissage zondag 10 juni 14.00 uur Performance/Hoedenshow, 30 modellen, live muziek
OpeningstijdenL vrijdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00
Trompsingel 21, 9724 DA Groningen (naast parkeergarage Oosterpoort)
www.maxelant.nl

 
Last modified 2-3-2007