Maxelants home

Maxelant en Möbius
Maxelant is al jarenlang gefascineerd door de vele mogelijkheden van  de Band van Möbius, een ring die voordat hij gesloten wordt, éénmaal wordt gedraaid.

De binnenkant wordt ongemerkt buitenkant, zodat een tekst “eindeloos” doorloopt.
Binnen en buiten zijn echter niet tegelijk zichtbaar.
De optredende  torsie en het  plaatselijk wat minder of  juist méér spanning geven op de verschillende materialen maken de meest fantastische vormen mogelijk.
De objecten kunnen hangen of staan. De kunstenares maakte ze  met  doorsnedes van vijf centimeter tot vijf meter.
Ze kunnen ook “betekenis dragen”. Maxelant  breide een möbiusring van panties  voor een video-werk, waarin het object als  tredmolen diende, symbool voor een “9 to 5  job”.
Allerlei kunststoffen laten zich draaien, zoals polycarbonaat en schuimrubber, maar zij  werkt ook met andere materialen, zoals papier, foto’s en zilverdraad. De laatste anderhalf jaar gebruikt zij vooral  textiel.
Als het formaat het toelaat, blijken het vaak zeer flatteuze hoofddeksels.

Vorig jaar  verbouwde Maxelant haar atelier  tijdens de ‘Open Atelier Route’ tot een  Hoedenwinkel-installatie, met boudoirdraperieën, spiegels,  naaktstudies in pasteltinten, en kunstbloemen.
Bezoekers konden de hoed-objecten passen, en de kunstenares probeerde hen te fotograferen op het moment  van “de flirt met het spiegelbeeld”. Die foto’s waren bedoeld als materiaal voor een binnenkant/buitenkant-project.
Er werden ook hoeden gekocht, zelfs door mensen die van zichzelf vonden dat geen hoed hen kon flatteren...
Er kwamen opdrachten, en de uitnodiging van De Buitenplaats.

Maxelant gebruikt lint en band, van katoen, zijde, wol en  polyester, soms wel 80 meter in één hoed. En heel veel kleuren stikgaren.
Zij blijft  experimenteren, en komt steeds nieuwe  uitdagingen  tegen.
Touw, inpaklint, kant, lappen, haar naaimachine wordt er op los gelaten. En iedere keer is het weer spannend. En het blijft niet bij hoeden: zij maakt ook  Banden van Möbius als halssieraad.Last modified 28-1-2007