Frédérique's home  Curriculum vitae  Foto-index  Verslag Syrië
inhoud
1. First contact
2. By night
3. Bij kunstlicht
4. Van dichtbij
fotograferen

First contact
Ik heb half juli 2004 een nieuw fototoestelletje gekocht.
(Olympus Camedia digital camera C-360 Zoom; 3.2 Megapixel, 3x optical zoom)
Het is compact en vrij stevig, dus ik kan het standaard in mijn tas meenemen
Dit is mijn eerste digitale camera, dus ik ben er lekker mee aan het experimenteren. Bijvoorbeeld op mijn woon-werk fietsroute.
(special features: Ringdijk - Amsterdamse bos - WTC - Oostelijke Havens)
Eind juni was het voor het eerst een aardig beetje aardig weer.
(middagzon, mistige verten, zon onder)
Dus ik heb eens wat plaatjes geschoten van de flora en fauna onderweg.
(de flora in de berm is overigens grotendeels gekortwiekt met een monstermotermaaier.)
Tenminste, voor zover die stil bleef zitten.
(De fauna blijft wel zitten als je er hard langs fietst, maar ze vliegen weg als je stopt om ze te fotograferen)
In tegenstelling tot mijn "klassieke" fototoestel drukt deze digitale camera niet af wanneer ik afdruk. Hij wacht een fractie van een seconde, net lang genoeg voor vogels en vliegtuigen om uit beeld te vliegen als je niet uitkijkt.

links


Test-album: Fietsroute by day
C-360 op de Olympus site
By night
Mijn nieuwe digitale camera kan ook leuk foto's maken als niet de zon maar de straatlantaarn schijnt. De avondlucht bij Schiphol en de lichtjes in de stad. Echt geweldig lichtsterk is hij niet, maar het gaat zeker goed als je een statief gebruikt. Een brugleuning bijvoorbeeld, of een glasbak. Of het zadel van je fiets...

Nu komt de sluitervertraging, die me de das om doet bij snel wegvliegende vogels, wel goed uit. Mijn "klassieke" fototoestel beweeg ik wanneer ik afdruk een beetje, dat dat levert bij weinig licht al snel een bewogen foto. Bij dit digitale gevalletje beweeg ik de camera weliswaar ook bij het afdrukken, maar die beweging is wel weer gestopt tegen de tijd dat hij ook echt afdrukt.

By default wil de camera graag flitsen. Maar dat kan je vrij eenvoudig uitzetten. Ik heb alleen nog niet ontdekt hoe ik ervoor kan zorgen dat de default flitsloos is; als ik wil flitsen, dan vraag ik daar zelf wel om. Ik heb de meeste van de nachtfoto's gemaakt met de instelling die daarvoor bedoeld is. Ik weet alleen nog niet wat hij dan precies instelt. Ook zonder die instelling, op de automaat, lukt het prima om foto's te maken bij weinig licht.


Test-album: Fietsroute by night
Bij kunstlicht
Een van de nuttige toepassingen van deze digitale camera is dat ik er foto's mee kan maken in een museum, zonder moeilijk te doen met aparte bodies met 800 asa rolletjes en zo. Flitsen is natuurlijk sowieso geen optie.

Een testronde door het Allard Pierson museum wijst uit dat het goed lukt om daarbinnen foto's te maken. Zowel stevig ingezoomd op piepkleine spijkerschrift lettertjes op een kleispijker, als uitgezoomd voor levensgrote kariatiden en kouroi.

Het kunstlicht zorgt wel voor nogal gele foto's. Je ziet het verschil tussen de objecten in vitrines midden in de zaal en die in vitrines in de buurt van wat daglicht. Ik kan de digitale foto's natuurlijk bewerken om dat geel eruit te filteren. Maar dat heb ik nog niet geprobeerd.


Test-album: Allard Pierson museum
Van dichtbij
Ik hou er wel van om flink in te zoomen op details. Op deze camera zit daarvoor niet alleen een zoomlensje, maar ook een macrostand. Daarmee kan je aardig in je object kruipen. Ik heb dat uitgeprobeerd op wat "stillevens". Daar zitten wat gekke reflecties en transparanties in. Maar de autofocus liet zich niet van de wijs brengen.

Test-album: Stillevens (macro)

Last modified 25-08-2004

harmsze@xs4all.nl »