Frédérique's home  Curriculum vitae  Foto-index  Verslag Syrië
inhoud
1. Wat heb ik gemaakt
2. Hoe en waar heb ik het gedaan
Mijn eigen foto's in real life

Met mijn digitale camera heb ik niet alleen meer mogelijkheden om te fotograferen dan vroeger met mijn klassieke camera. Ik doe ook meer met de foto’s die ik zo maak. Vroeger had ik afdrukken, die ik (in ieder geval in theorie) in een plakboek plakte. En soms een vergroting voor aan de muur.

Nu maak ik digitale foto's, die ik vooral deel in cyberspace, op deze site en via
Flickr. Maar ik haal mijn foto's toch ook nog naar "real life". Zelfs meer dan toen ik nog analoge foto's maakte. Ik laat ik mijn foto’s nu namelijk afdrukken op van alles en nog wat, waardoor ik me er echt door kan omringen in mijn dagelijks leven.  En ik kan er leuke cadeautjes van maken voor vrienden en familie.

1. Wat heb ik gemaakt
 • Op canvas, als schilderijen aan de muur
  Foto’s van mooie dingen die ik gezien heb in bijvoorbeeld Jordanië, maar ook alledaagse dingen. Die laatste vooral als samenhangende series die als een groepje aan de muur hangen. Het werkt eigenlijk het beste met foto’s die wat impressionistisch of abstract zijn, en zo meer als schilderij dan als “kiekje” te bekijken zijn.
 • Op onderzettertjes en placemats
  Andersom kun je alledaagse dingen ook persoonlijk maken door er een foto op af te drukken van bijvoorbeeld iets dat je op een reis hebt gezien. Of natuurlijk familiefoto’s.
 • Op handtasjes
  Je kunt je foto’s niet alleen op de standaard beige linnen tassen laten zetten, maar ook op elegantere tasjes. Ik heb een paar zwarte “avondtasjes” met een grote foto op de klep.
 • Als kalenders
  Een kalender met de foto’s van een mooie reis is een leuke souvenir, voor mezelf en voor mijn reisgenoten. En ik heb ook een familiekalender gemaakt, met de foto van een jarig familielid voor iedere maand.
 • In albums
  Van een paar grote reizen heb ik echte salontafelboeken gemaakt. Paginavullende foto’s, mijn eigen verhaal, mooie kaft er om. Veel leuker toch dan een standaard souvenirboek.


2. Hoe en waar heb ik het gedaan
De foto’s die ik op een bijzonder materiaal wilde afdrukken, heb ik eerst zorgvuldig uitgezocht en bewerkt met Photoshop om ze goed uit te snijden en voldoende contrastrijk en sterk van kleur te maken. En in het geval van de albums heb ik er natuurlijk een verhaal bij geschreven. Al met al is het wel aardig wat werk. Vooral zo’n album van een pagina of vijftig kost me netto een aantal dagen flink doorwerken.

Ik heb de meeste van die fotocadeaus laten doen op de
website van de Hema. Dat was op het moment dat ik er naar zocht de enige van de bekende aanbieders die de gewenste onderzettertjes en tasjes en zo had. En ik heb indertijd vierkante afdrukken op canvas laten maken op print things; dat was toen een aanbieding via de Postbank. Maar je kunt ook kijken partijen als Albert Hein, het Kruidvat en anderen die digitale foto’s afdrukken. Hier heb je een vergelijkingsite voor afdruk-services.

links
Mijn foto's op Flickr »
HEMA fotoservice, mijn bron van afdrukken op vanalles »
Print things heeft mijn vierkante canvassen gemaakt »
Overzicht online fotoservices »
Last modified 02-04-2008