Frédérique's home  Curriculum vitae  Foto-index  Reizen
inhoud
Wat is Flickr?
Comments
Groups
Tagging
Contacts
Faves
Interestingness
  

Foto's delen met Flickr

Ik heb deze website om mijn vakantiekiekjes te delen met mijn reisgenoten en anderszins foto's te tonen aan anderen. Maar ik wil wel eens wat meer: communiceren met en óver foto’s met gelijkgestemden. Daarvoor gebruik ik de fotosite Flickr.

  


Wat is Flickr?

Flickr is een fotosite waarop iedereen zijn foto's kan neerzetten. Je kunt daar voor jezelf een soort digitaal fotoalbum maken: je foto's voorzien van bijschriften en netjes organiseren in verzamelingen.  Je kunt ze dan ook automatisch bekijken in een soort diashow.

Deze foto's kan je alleen voor jezelf houden, als je dat wilt. Maar je kunt ze ook delen. Met bepaalde mensen, of met de hele wereld. Je kunt dit gratis doen. Als je meer faciliteiten wilt,dan koop je voor een zacht prijsje een "Pro" account. Dan krijg je meer ruimte, de mogelijkheid om foto's op volledige grootte te plaatsen en meer organisatie-opties. Je krijgt met Flickr steeds meer mogelijkheden, omdat er allerlei slimme programmeurs handige dingen voor blijven bouwen.

Ik zet zelf mijn foto's op Flickr in een aantal situaties:

  • Wanneer ik feedback wil krijgen op foto's die ik zelf vanuit een fotografisch oogpunt de moeite waard vind, en die dus niet zozeer verslaglegging vormen van een bepaald evenement. Bijvoorbeeld foto's van grasblaadjes met regendruppels en andere rariteiten.
  • Wanneer ik foto's in het originele formaat beschikbaar wil stellen, zodat mijn vrienden ze kunnen afdrukken. Dan heb ik het niet over een volledige vakantie waarop ik 1000 foto's maak, maar bijvoorbeeld de foto's van een teamuitje, waar collega's leuk op staan.
  • Wanneer ik foto's gemaakt heb op een evenement waar veel meer fotografen rondliepen en ik die foto's op de grote hoop wil gooien.

Daarbij gebruik ik vooral de volgende features: comments, groups, tagging, contacts, faves en interestingness.

links
Flickr homepage»
Flickr help»

Mijn Flickr foto's»
Voorbeeld diashow»
  


Comments
Ik geef feedback bij foto’s waar ik wat over te zeggen heb. Die fotografen waren de eersten die mij ook feedback zijn gaan geven. Soms vinden ze een foto goed en dat is leuk om te horen. En soms hebben ze verbeterpunten die mij helpen om betere foto’s te maken.

Flickr geeft me via de homepage meteen zicht op de meest recente comments die ik heb gehad en de respons die anderen geven op mijn comments. Erg handig.

'Street star' met commentaar»
Mr. Skyscraper met keuzes»

  

Groups
Ik ben lid van een stuk of 40 groepen - een minuscule selectie uit de duizenden groepen. Sommige gaan over een concreet onderwerp (Waterdrops, Citylights, Libya) of een abstracter thema (Less is More, AsymmetryA), andere over een techniek (DoF, Slow Shutter Speed) of over een doel (Constructive Criticism, Fix my Pic).

Zo’n group is meer dan een verzamelplaats voor foto’s. Het is ook een community van mensen met een gedeelde interesse die foto’s delen en becommentarieren en discussies voeren over het thema van de groep. Je kunt zelf ook – openbare of afgeschermde – groepen aanmaken, maar dat heb ik tot nu toe nog niet gedaan.


Alle Flickr groups»

en bijvoorbeeld:
Less is more»
City centers of the world»
Supportive critique»
Waterdrops»
Slow shutter speed»
Libya»

  

Tagging
Je kunt je foto's ook trefwoorden meegeven: tags. En vervolgens kan je foto's terugvinden op die trefwoorden. Je eigen foto's met dat trefwoord én alle foto's in Flickr met dat trefwoord.

Flickr als geheel heeft een tag cloud à la Aqua browser (all time most popular Family, Friends, Travel, Party, Wedding – dus zo high art is het niet allemaal). En iedereen heeft ook zijn eigen tag cloud; ik heb veel Amsterdam, Citylight, Reflection en Water. Wanneer je door de tags gaat klikken , dan vind je vanalles.


Popular Flickr tags»

en bijvoorbeeld alle foto's met het trefwoord:
leptismagna»
desert»
twab2006 (The Web And Beyond conferentie)»
macro»

  

Contacts
De fotografen die ik in de gaten wil houden heb ik tot Contact gebombardeerd. Wanneer die nieuwe foto’s uploaden zie ik dat meteen. Ik klik regelmatig door de photostream van de contacten van wie ik weet dat ze leuke dingen maken en dat ze het waarderen als ik er feedback op geef.


My contacts»

  

Faves
Ik zet foto’s die me erg aanspreken in mijn verzameling favorites: foto’s die ik erg mooi vind en/of me inspireren om zelf in die richting te gaan experimenteren. Wanneer iemand anders een van mijn foto’s tot fave bestempelt krijgt ik een seintje. Erg vleiend.


My favorites»

  

Interestingness
Flickr heeft een Explore pagina waarop ze interesting foto’s naar voren halen. Die “interestingness” is op onnavolgbare manier gedefinieerd, maar het heeft iets te maken met de hoeveelheid views, comments en faves die de foto heeft uitgelokt.

Iemand heeft een tooltje gemaakt waarmee je kunt opzoeken of jouw foto’s in de Interestingness Top 500 zitten. Een van mijnes heeft er op nr 4 gestaan; mijn ego is weer helemaal gestreeld….


Flickr about Interestingness»
Last 7 days»
My most popular photos»

  

Mooie dingen kijken....
En je kunt natuurlijk ook gewoon mooie plaatjes kijken op Flickr, want er zit echt héél goed werk tussen, volgens mijn bescheiden niet-fotografisch-opgeleide mening.

Het grootste nadeel van Flickr is dat het in ieder geval bij mij erg verslavend werkt. Even door de nieuwe foto’s van mijn contacts klikken en wat feedback geven en voor ik het weet is het weer midden in de nacht. Met het uitzoeken, bewerken, publiceren en taggen van mijn eigen foto’s kan ik ook uren bezig zijn.

Gelukkig heeft dit nadeel ook een voordeel. Ik ga nu vaker op pad om foto’s te maken. Rondfietsen in de avondzon voor The Light Fantastic, graffiti zoeken voor Urban Fragments, lentebloemen besluipen voor Flowers in Macro Mode en het onvermijdelijke buitje trotseren helpt voor Waterdrops. Toch even de deur uit op een mistige nacht om te kijken wat dat voor effect geeft…. Zo kom ik weer vaker buiten in de frisse lucht.


Flickr homepage»
Mijn Flickr foto's»

Last modified 2-012-2006